مرکز رشد فناوری های دیجیتال در سلامت
در دهههای گذشته بهمنظور حمایت و تسریع در ایجاد کسبوکارهای موفق، انواع فراوانی از مکانیسم رشد توسط سیاست آفرینان، سرمایهگذاران خصوصی، شرکتها، دانشگاهها، مؤسسات تحقیقاتی معرفیشده است. در این میان، مرکز رشد/ انکوباتور (Incubator) یکی از ابزارهای رشد اقتصادی است که بهمنظور حمایت از کارآفرینان تحصیلکرده تأسیس میشود و با ارائه امکانات و تسهیلات عمومی، زمینه پا گرفتن شرکتهای جدید را فراهم میکند. استفاده از مراکز رشد، امروزه بهعنوان یکی از ابزارهای پذیرفتهشده برای تبدیل خلاقیتها و دستاوردهای علمی و تحقیقاتی به محصولات قابلارائه به بازار و توسعه کارآفرینی محسوب میشود. امروزه بیش از ۳۰۰۰ انکوباتور در سراسر دنیا وجود دارد که بیشتر آنها در کشورهای آمریکا و ژاپن مستقر هستند.
مرکز رشد واحدهای فناوری، نهادی است که برای کارآفرینان و واحدهای کوچک و متوسط دارای ایدههای قابل تجاری شدن مبتنی بر علم و فنآوری، برای مدت چند سال اطلاعات و مشاورههای ضروری و نیز خدمات و تجهیزات مناسب، برای رشد و ارتقای آنها ارائه داده و آنها را برای حضور مستقل و مؤثر در صحنه فنآوری آماده میکند. مرکز رشد دانشگاهی، بهمنظور تسهیل استفاده تجاری از دانش فنی و حقوق مالکیت معنوی تأسیس میشوند و امکان استفاده از امکانات دانشگاهی مانند آزمایشگاه، کارگاه و کتابخانه را فراهم میکنند. همچنین امکان استفاده از نظرات و مشاوره تخصصی اعضای هیئتعلمی دانشگاه را نیز، فراهم میآورند. درواقع، مراکز رشد بستری است که دارای مکان فیزیکی و تسهیلات مشترک میباشد. مراکز رشد دانشگاهی با تمرکز بر تجاریسازی و بهرهبرداری از پژوهش، فناوری دانشجویان، فارغالتحصیلان و اعضای هیئتعلمی دانشگاهها فرایند خلق ارزش را تسهیل میکنند.
امروزه مراکز رشد کسبوکار و مفاهیم نظیر آن، بهعنوان ابزاری در راستای توسعه اقتصادی و اجتماعی نقش مهمی در سیاستگذاری علم و فناوری ایفا میکنند. اهمیتی که از دید سند راهبردی علم و فناوری کشور پوشیده نمانده و در این راستا توجه به عملکرد و نقش کلیدی مراکز رشد و شتابدهندهها، پارکهای علم و فناوری و مراکز نوآوری مبتنی بر دانش و فناوری، در زنجیره اقتصادی کشور بالأخص با گذشت حدود بیش از یک دهه از شکلگیری و فعالیت آنها در ایران، همچنان دغدغهای جدی برای کسب موفقیت پایدار در مسیر توسعه اقتصادی متناسب با نیاز کشور، در این حوزه محسوس میشود.
دانشکده آموزش پزشکی و فناوری های یادگیری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با وجود امکانات و زیرساخت های فیزیکی، سخت افزاری و نرم افزاری مناسب در حیطه آموزش های مجازی و ارائه خدمات دیجیتال و سابقه درخشانی که در حوزه تولید محتوا، طراحی و تولید محصولات و خدمات الکترونیکی و توسعه و ترویج آموزش های الکترونیکی در علوم پزشکی و سلامت دارد و هم چنین به سبب برخورداری از اعضای هیات علمی و نیروی انسانی متخصص، پویا، جوان، کارآمد و علاقمند در این حوزه برای بستر سازی در راستای ایجاد فرصت های شغلی به منظور جذب اساتید، کارآفرینان و دانش آموختگان دانشگاهی، جهت ترویج و توسعه تولید و بکار گیری فناوریهای پیشرفته دیجیتال در آموزش و ارائه خدمات سلامت، که از ضروریات و نیازهای جوامع امروزی است، مجوز راه اندازی «مرکز رشد فناوری های دیجیتال در سلامت» را در فضای فیزیکی موجود در این دانشکده از دانشگاه دریافت کرده است که می تواند زمینه ساز و ارائه دهنده خدمات حمایتی (زیر ساختی، فرهنگسازی، آموزشی، مشاوره ای، شبکه سازی، مالی و ...) به علاقمندان و متولیان حوزه فناوری، نوآوری و کارآفرینی مربوطه باشد و با نگاه مساله محور به منظور ترغیب، جذب، حمایت و پشتیبانی از کارآفرینانی که در قالب گروه های نوپای فعال دانشجویی، اعضای هیات علمی و صاحبان ایده، در زمینه های آموزشی و ارائه خدمات سلامت در بسترهای دیجیتال، شکل گرفته اند گامهای موثری بردارد. از این رو در راستای استفاده از ظرفیت و پتانسیل بالای فناوری های نوین آموزشی و خدماتی در بسترهای الکترونیکی و دیجیتالی در حوزههای ارتباط با صنعت و جامعه، تولید محصولات فناورانه منتج از پایاننامهها و طرحهای تحقیقاتی و همچنین تشکیل هستهها و واحدهای فناور مرتبط با این حوزه، لزوم تأسیس مرکز رشد را در این حیطه پیش از پیش نمایان میسازد. ضمن آنکه محدودیت وجود مراکز رشد فعال در حوزههای فناوری های دایجیتالی در سلامت منطقه نیز مهر تأییدی بر این موضوع است. تبدیل ایده به محصول و خدمات فناورانه و مبتنی بر دانش شامل خدمات مشاورهای، آزمایشگاهی و آموزشی باهدف پاسخگویی به نیازهای جامعه و ذینفعان مبتنی بر اصول تمرکز بر جامعه و مردم محوری، نوآوری، مشارکت در سطوح فراملی و طرح عدالت و تعالی نظام سلامت از راهبردهای اصلی این مرکز محسوب میشود. در واقع ماهیت و حیطه ارائه خدمات واحدهای فناور در مرکز رشد فناوری های دیجیتال در سلامت شامل محصولات آموزشی و خدماتی در هر سه سطح « پیشگیری، درمان و توانبخشی » قرار میگیرند
این مرکز رشد پشتیبانیهای لازم را در خصوص راهاندازی واحدهای فناور جهت کمک به تبدیل خلاقیتها و دستاوردهای علمی و تحقیقاتی به محصولات قابلارائه به بازار و توسعه کارآفرینی در حوزه فعالیت این مرکز ارائه خواهد نمود.